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Registering patients 

 
Q. Who is eligible to receive primary care from the NHS?  
A. People are entitled to NHS care in the United Kingdom if they are considered to be ‘ordinarily 
resident’. Anybody who is living in the UK voluntarily and for a settled purpose of more than 6 
months will normally be considered ‘ordinarily resident’. British citizenship does not guarantee 
patients the right to NHS care. The GMS (General Medical Services) and PMS (Personal Medical 
Services) regulations provide that a contractor "may" accept an application for inclusion on its list 
of patients from anyone - and may only refuse such application if it has reasonable grounds for 
doing so. GPs have a duty to provide immediately necessary treatment to all people regardless of 
their eligibility to receive primary care. “This is essential treatment, which in the clinical judgement 
of a health care professional cannot be delayed or avoided." Proposals to Exclude Overseas Visitors 
from Eligibility to Free NHS Primary Medical Services, A Consultation, Annex A, para 16, p16). 
 
In some areas patients are directed to Patient Advice and Liaison service the first time that they 
want to register with a practice in that area, and PALs takes responsibility for making the initial 
decision about NHS eligibility. NHS eligibility is a particular problem for overseas visitors and further 
information can be found in our guidance on overseas visitors.  
 
A number of PCTs have issued documents stating that practices should seek identification 
documentation from every new patient. It is NOT a requirement of the GMS contract for practices 
to seek identification of any kind from an individual in order for them to complete registration. 
Practices are free to operate such a policy if they wish, but it is not an obligation.  
 
If a practice has doubts about the eligibility of an individual to NHS treatment, the matter should be 
referred to the PCT for investigation. Practices are under no contractual obligation to investigate 
matter of eligibility or to operate checks.  
 
Q. What is the current DH position on eligibility of asylum seekers to NHS primary care? 
A. Asylum seekers who have been granted amnesty in the UK or who are waiting for their case 
to be considered are ‘ordinarily resident’ in the UK and are eligible for primary and secondary care. 
Following a judicial review in April 2008 failed asylum seekers can now also be considered 
‘ordinarily resident’ and entitled to free treatment NHS hospital treatment. Registration of refused 
asylum seekers for primary care is at the discretion of the practice in the same way as for any other 
patient, but they must not discriminate on grounds of race, gender, social class, age, religion, 
sexual orientation, appearance, disability or medical condition 
  
For further guidance please see Access to care for asylum seekers and refused asylum seekers from 
the BMA ethics department. 
 
Q. What information do patients have to provide in order to register at my practice? 
A. In order to register with a practice, patients can be asked to provide their medical card that 
will have details of their name, address, and NHS number. If the patient does not have a medical 
card, patients can complete a GMS1 form at the practice in order to be registered with the practice. 
The GMS Regulations state ‘An application for inclusion in the Contractor’s list of patients shall be 
made by delivering to the practice premises a medical card or an application signed (in either case) 
by the applicant or a person authorised by the applicant to sign on his behalf.’ Practices are not 
required to request any further proof of identification from patients wishing to register and 
practices and PCOs who choose to request additional formal identification should be mindful of the 
GMS regulations on discrimination (see below). 
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Q. Should practices keep records of those patients whom they do not accept onto their 
lists? 
A. Yes, Practices should keep records and detail the reasons behind their decisions so as to assist 
in any audit that may take place.  Practices should also consider having a set of criteria with which 
to judge registrations to ensure transparency. 
 
If a practice refuses admission of a patient onto a list, it must give the reason to the applicant in 
writing. When refusing a patient admission to a list, practices should bear in mind clause 181 in the 
GMS contract that states "The contractor shall only refuse an application [to join the practice list] if 
it has reasonable grounds for doing so which do not relate to the applicant's race, gender, social 
class, age, religion, sexual orientation, appearance, disability or medical condition".    
 
Q. How do practices guard against fraudulent registration? 
A. There have been cases of some patients registering with more than one practice in an attempt 
to receive multiple prescriptions for the same drugs. Guidance on what to look out for and where 
to report expected fraudulent patients can be found in the GPC Focus on fraudulent registration.
 
 
List closure  
 
Q. Can you perform enhanced services if you have a closed list?  
A. Practices that seek formally to close their lists usually do so in order to manage excessive 
workload.  For this reason, whilst formal list closure will not prevent a practice from applying to 
provide opted-out additional services to the patients of other practices or to provide enhanced 
services, it is likely to prejudice its application.  Whilst we understand and support their desire to 
offer a comprehensive service to their patients, it was considered that if practices were under such 
pressure that they felt obliged to close their lists to forced allocations, they should not normally 
take on extra enhanced services although PCOs are still obliged to offer them. This should not 
affect practices' continuing provision of enhanced services that they were already providing.  

 

Q. What help is available to practices which are having temporary problems managing 
their list size? Would practices still have to accept patient allocations from the PCO?  
A. In the situation that a practice is unable routinely to accept new patients (beyond immediate 
family members of existing patients), a discussion between the practice and the PCO should take 
place to allow the situation to be explored. The PCO is expected to work constructively with the 
practice to try to jointly achieve resolution. This could take the form of, for example, additional 
support given by the PCO to the practice. In some situations, practices may wish to use the closed 
list procedure. 
 
Informal list closure is not recognised under the GMS contract arrangements and under the 
regulations practices could still have patients assigned to it.   

It is recognised that GMS and PMS contractors retain their freedom within the contract not to 
register new patients, provided they have reasonable, non-discriminatory grounds for doing so in 
each case. 

 
Q. The decision to close the practice list could mean that practices are close to providing 
unsafe care. As the contract stands, we have concerns that practices have to wait a 
further ten weeks before they can close their list. 
A. The system is better than the former arrangements but it does not go as far as the General 
Practitioners Committee (GPC) had wanted.  It is intended to make allocation less easy for the PCO 
and a very exceptional event.  Rather, the emphasis should be on the PCO providing support to a 
struggling practice and finding other ways to provide care for patients who cannot find a doctor. 
The only patients that a practice with a closed list would be expected to register would be the 
immediate family members of registered patients.   We have an assurance that we can re-visit this 
issue should it prove to be insufficiently effective. 
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Allocated patients 
 
Q. How will PCOs provide for ‘allocated patients’?  
A. Primary legislation states that the Secretary of State for Health (or his/her equivalent) has an 
obligation to allocate patients as a last resort.  This is a power that he/she is unwilling to give up.  
We have developed a three-stage, two appeals procedure to encourage the PCO to deal with the 
problem up-front and in discussion with practices. The three-stage process will be established to 
deal with allocated patients.  Either a PCO will provide assistance to allow a practice to keep its list 
open (stage one), or a practice may issue a formal closure notice to its PCO (stage two).  If the PCO 
agrees to the closure of the list this can be either for a period of 12 months, or until the number of 
patients recorded on the list has reduced by a percentage of the practice list size agreed with the 
PCO.  Should the PCO reject the notice, this will be remitted immediately for determination by an 
assessment panel under the dispute resolution procedures (stage 3). Remember the act of 
allocation is now a top-level executive decision which will be very public and have to be reported to 
the highest levels. Furthermore, legislation allows PCOs to become providers or to invite tenders for 
additional provision.  In that way, they may be able to arrange services for patients and thus 
prevent allocations. 
 
Q. No-one seems to know what to do about allocations. People have to go somewhere. 
How are the PCOs going to be able to do this without top-slicing General Medical Services 
(GMS) and Personal Medical Services (PMS) funding? 
A. The three-stage process, outlined above, will address the problem of patient allocations.  PCOs 
cannot top-slice the global sum as it is a direct, guaranteed amount, although if a PCO is directly 
providing care to a population it would receive the global sum associated with that population.  If 
the PCO still intends to allocate patients, the PCO Chief Executive will be required to spend a lot of 
his or her time in allocation meetings and appeals. 
 
 
Practice assignment and choice of practice 
 
Q. May PCOs allocate from outside the practice area? 
A. Yes they may. They can allocate a patient resident within the PCO area to any practice with an 
open list inside the Primary Care Organisation (PCO) area.  However, the GMS Regulations say that 
the PCO must ‘have regard to the distances between the patient’s place of residence and the 
contractor’s practice premises’ when assigning. Equivalent PMS Regulations have the same 
provision, but the APMS Directions are less specific.  If practices are reducing their practice area this 
may reduce the risk of allocation but it should be noted that a PCO has a duty to provide primary 
medical services to all its residents. 
 
Q. Does the allocation formula remove the right for a practice to remove a patient from 
their list?  
A. No. The formula and its operation have no bearing on a practice's right to remove patients 
from its list.  The right to remove patients has not changed.  There is, however, an obligation on 
the practice to give the patient a reason why. This can in certain circumstances be simply a 
statement that the doctor – patient relationship has irrevocably broken down. 
 
Q. Who is responsible for ensuring that my practice list is accurate? 
A. PCTs are responsible for ensuring that practice lists are accurate.  
 
Q. Can PCOs remove patients from my practice list without my knowledge? 
A. Patients have a right to change their doctor and are not required to give reasons or any period 
of notice when they change practices. When patients move from one practice to another, PCOs are 
entitled to remove the patient from the practice list without prior notification to the practice.  

Q. How are non-violent but excessively demanding patients who are registered but 
rotated between practices by assignment dealt with in terms of minimising forced 
assignments? 
A. They will be treated the same as any other potentially allocated patient.  
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Removal of patients 
 
Q. Can practices remove patients from the practice list shortly after they have been 
assigned, or does the system force practices to keep such patients on their list for a long 
period? 
A. Practices are able to remove patients by giving written notice.  However they should note that 
that they will normally be expected to have warned the patient and give them a reason.  
 
Q. Can we have reassurance that the allocations formula does not remove the right for 
a practice to remove a patient from its list?  
A. Yes.  The formula and its operation have no bearing on a practice's right to remove patients 
from its list. The right of removal is in part 2, 192-209 of the GMS contract. 
 
 
Violent patients 
Q. I am concerned that I have been assigned a violent patient. 
A. PCOs should not assign violent patients, that is, those removed for acts of violence or 
aggression by a previous practice.  If a practice has not used the immediate route the PCO may not 
know the reason for the removal.  While we do not assert that removal is always the answer for all 
violent or abusive patients we would encourage practices who intend to remove a violent or 
threatening patient to use the immediate removal procedure as this will help forewarn future 
practices about patients with a history of violence. For further guidance please see the guidance 
‘GP-removal of patients from their lists’.
 
 
Choice of practitioner 
 
Q. Must we always provide the professional or class of professional requested by the 
patient? 
A. No.  There is a requirement to endeavour to provide that person, but the practice may decline 
when that person does not provide the service or on other reasonable grounds.  We believe that 
both urgency and unavailability are reasonable grounds when it is inappropriate for the patient to 
wait, or the patient is unwilling to wait. 
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